Dzień Tosta! 

Z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego obchodziliśmy Dzień Tosta! 
Któż z nas nie lubi cieplutkich grzanek z roztapiającym się na nich masełkiem lub żółtym serem? Albo z różnymi smacznymi i ulubionymi dodatkami?
Raz na jakiś czas mogliśmy i my sobie pofolgować.
Chociaż tosty kojarzą nam się z amerykańskimi filmami, to ich genezy należy szukać we Francji. Otórz wymyślił je ponoć francuski mistrz August Escoffier. 
Lubimy tosty, chętnie je spożywamy, ale lepiej abyśmy umieli zachować umiar. Okazuje się bowiem, że niewinny tost może być wielkim zagrożeniem dla naszego zdrowia. Nie chodzi tylko o niską jakość paczkowanego pieczywa tostowego, ale nade wszystko o bardzo toksyczną i rakotwórczą substancję o nazwie akrylamid, która powstaje w wyniku przypiekania produktów bogatych w węglowodany. Poza tym większość paczkowanych chlebów tostowych zawiera bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans oraz inne niebezpieczne dodatki. Czy zatem warto jeść tosty?
Sporadycznie - tak!